Educació i cultura
L'educació i la cultura són dues cares d'una mateixa moneda. Ambdues tenen com a objectiu fomentar l'aprenentatge i el coneixement alhora que millorar la capacitat receptiva, reflexiva i crítica de la ciutadania. Conscient de la importància de dotar l'educació de la irrenunciable dimensió cultural, el CoNCA treballa per a l'estudi, l'impuls i el foment de l'activitat cultural en el sistema educatiu.
El CoNCA centra la seva tasca en aquest àmbit en aportar eines d’anàlisi i propostes que propiciïn el debat per a la millora de l’articulació del sistema d’ensenyaments artístics a Catalunya. En aquest sentit, l’organisme ha elaborat en compliment de les seves funcions dos estudis sobre l’estat actual de l’educació artística superior i professionalitzadora, que mostren la complexitat del sistema amb les distintes naturaleses de centres, oferta i titulacions existents. D’altra banda, també ha abordat l’aproximació a la realitat i l’impacte de l’educació no formal en l’àmbit artístic al nostre país.
El CoNCA, Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, té entre les seves funcions la de vetllar pels ensenyaments artístics i per la presència de les arts en l’educació. Les arts són imprescindibles en l’educació integral de les persones i, per tant, en l’educació primària i secundària obligatòries per a tota la població.
És per això que, amb la voluntat de servir a la comunitat educativa i als diversos sectors de la cultura, el CoNCA ha emprès la convocatòria d’un Fòrum, que tindrà lloc l'1 i 2 d'abril de 2022, per impulsar la presència de les arts en l’educació de la mà dels Departaments de Cultura, Educació i Universitats, així com les quatre diputacions, les dues associacions de municipis (FMC i ACM), l’Ajuntament de Barcelona i les fundacions que treballen en aquest camp, tots ells aplegats sota el Consell Rector del Fòrum.
Jornada sobre L'educació superior en l'àmbit artístic a Catalunya, debat obert.
És viable una universitat de les Arts a Catalunya?
Com fomentem l'oferta pública, la recerca, les beques i ajuts i el econeixement professional dels ensenyaments artístics superiors?.
Presentació de l'estudi L’educació superior en l’àmbit artístic a Catalunya, del Dr. Francesc Xavier Grau en el marc de la jornada.
Responsables de dos centres europeus de referència, Codarts Rotterdam i la Universitat d’Art i Disseny de Linz, parlen del seu model educatiu.
Vídeo de la jornada
L’informe "Aproximació a l’ecosistema dels ensenyaments artístics de caràcter professional a Catalunya" mostra una cartografia del sistema —ecosistema— educatiu i universitari dels ensenyaments artístics a Catalunya orientats a la professionalització de creadors i perfils laborals connexos. El treball se centra en l’oferta reglada, tot i que incideix, també, en iniciatives formatives no reglades. El document aborda al mateix temps el context organitzatiu, administratiu, legal i avaluador que tutela el sistema, alhora que planteja una revisió dels mecanismes d’interacció entre els espais formatius i professionals.
En tractar-se d’un apropament a un món tan plural i complex, el CoNCA vol obrir l’informe als sectors pedagògics, artístics i gestors perquè hi puguin fer aportacions. Després d’un treball rigorós de recopilació i sistematització, l’objectiu de l’informe és ara esdevenir una eina dinàmica de consulta i de treball que estimuli la col•laboració activa entre agents i professionals per compartir recursos i iniciatives
Jornada: L' ecosistema de la formació artística a Catalunya - Taula i debat públic
L'Estudi de l’oferta educativa no formal en l’àmbit artístic a Catalunya. Aplicació dels instruments metodològics, anàlisi descriptiva i interpretativa i propostes de millora" , elaborat per la Dra. Núria Obiols. Es tracta d’un treball que mostra, per primer cop i sobre la base d’una recerca significativa, una proposta de classificació, identificació i descripció d’entitats que treballen en aquesta vessant educativa.
L’objectiu ha estat prendre el pols a la presència d’aquest tipus de formació tan estesa al nostre país, amb l’elaboració de diverses cartografies i la realització d’una anàlisi que permet endinsar-nos en el seu context i conjuntura per obrir vies de reflexió i sospesar possibles millores d’articulació. L’informe ha fet evident que l’educació no formal i, per efecte proper, la informal tenen múltiples maneres de desenvolupar les nostres facetes artístiques a través de distints llenguatges. El seu impacte, doncs, és evident en l’aprenentatge que assolim de forma individual i alhora col·lectiva.