foto
  • Imprimeix

Membres de plenaris anteriors

Anteriorment han estat membres del Plenari les següents personalitats

Membre del Plenari. Del 4 de setembre de 2012 al 3 de desembre de 2014

(Palma de Mallorca, 1949) Llicenciat en Filosofia i Lletres i escriptor. Ha publicat novel•les, assaigs i poemes en català i castellà entre els que destaquen: L'os de Cuvier, Una literatura particular o Diccionari Pla de literatura. Ha rebut el premi Ramon Llull (1987) per Somni delta, el Josep Pla (1998) per L’home de l’abric i el Premi Sant Joan (2006) per La gran rutina. Columnista i analista polític en diverses publicacions periòdiques. Ha estat director general del diari ABC de Catalunya i el seu corresponsal a Londres. Va ser Director General d’Educació i Cultura en el Consell General Interinsular del Govern preautonòmic de les Illes Balears.

Valentí Puig

Membre del Plenari. Del 21 de gener de 2009 al 22 d'octubre de 2009

President. Del 23 d'octubre de 2009 al 7 de novembre de 2011

(Barcelona, 1952). Advocat i editor. Llicenciat en Dret per la Universitat Complutense de Madrid, ha fet cursos de postgrau en Econòmiques a la Universitat de Columbia de Nova York. Ha estat vicepresident executiu de l'Institut Cambó de Barcelona i editor de la col·lecció Bernat Metge. Entre altres carrecs ha estat també vicepresident segon del The Chase Manhattan Bank (1981-1985) a Nova York i conseller delegat del Grup editorial Anaya a Madrid (1992-1996). També va esser Director Regional per Asia-Pacific de la multinacional editorial holandesa Wolters Kluwer a Sydney (1996-2000).

Francesc Guardans i Cambó

Vicepresident. Del 21 de gener de 2009 al 7 de novembre de 2011

(Barcelona, 1968). Doctor en Filologia Semítica, ha completat els seus estudis a Israel, Síria i Egipte. Ha treballat com a professor d'Hebreu i d'Arameu a la Universitat de Barcelona (1996-2004). Autor de traduccions d'obres literàries de l'hebreu (Iehuda Amikhai, Pinkhas Sadé, Ronny Someck, Amos Oz), de l'àrab (Els Viatges d'Ibn Battuta), del francès (Gabriele D'Annunzio i la versió catalana integral del Llibre de les Meravelles de Marco Polo), de l'anglès (E.M. Forster), i llibrets d'òpera barroca en italià. Ha publicat alguns llibres de poemes propis, entre els quals destaca Corint (Premi Jocs florals de Barcelona 2000), Com un persa (Premi Internacional Tívoli 2002) i El tren de Bagdad (Premi Carles Riba 2003). Ha treballat com a documentalista i dramaturg a la Fundació Centre Internacional de Música Antiga Jordi Savall.

Manuel Forcano i Aparício

Membre del Plenari. Del 21 de gener de 2009 al 7 de novembre de 2011

 

(La Seu d'Urgell, 1962). Doctor en Filosofia, professor de Teoria de l'Art de la Universitat de Girona (UdG), director del Màster en Comunicació i Crítica d'Art de la UdG i director acadèmic del Programa d'Estudis Independents del MACBA. Ha estat Visiting Chair a Stanford University (Califòrnia, EUA). Ha publicat diversos llibres i més d'un centenar d'articles en revistes especialitzades sobre filosofia, estètica, art i música, especialment contemporanis. Premi Extraordinari de Llicenciatura, va guanyar el premi d'assaig Joan Fuster d'Assaig (amb El rostre de l'altre. Passeig filosòfic per l'obra d'Emmanuel Lévinas) i el Premi Internacional Espais de Crítica d'Art. Ha traduït al català Merleau-Ponty, Lévinas, Franco Rella i Chantal Mouffe. Va col.laborar en els diaris AVUI i EL PAIS i en el programa "El cafè de la República" (Catalunya Ràdio), i actualment és membre del consell assessor del suplement Cultura/s de La Vanguardia, diari en el que hi escriu setmanalment. És col·laborador regular de "L'hora del lector" (TVC).

Xavier Antich Valero

Membre del Plenari. De l'11 de març de 2010 al 7 de novembre de 2011

(Manresa, 1947). Pianista, compositor i pedagog, és una de les eminents figures del jazz i la música moderna d'avui. Guardonat amb diversos premis i reconeixements nacionals, és cap del Departament de Jazz i Música Moderna de l'Escola Superior de Música de Catalunya, (ESMUC), ha participat als principals festivals de jazz i ha col•laborat com compositor, arranjador, director musical i intèrpret amb molts dels grans noms de la música clàssica, la "Cançó", el jazz i el rock.

Manel Camp

Membre del Plenari. Del 21 de gener de 2009 al 7 de novembre de 2011

(Barcelona, 1960). Arquitecte i activista del disseny. Va ser director fundador de les revistes De Diseño i ARDI. Director de la secció de disseny de la revista Domus. Autor de nombrosos llibres de disseny i arquitectura. Generador d'esdeveniments com les Primaveres del Disseny i creador de bona part de la col·lecció de disseny industrial del Museu de les Arts Decoratives. Va ser president del FAD i l'impulsor de l'Any del Disseny.

Juli Capella Samper

Membre del Plenari. Del 21 de gener de 2009 al 7 de novembre de 2011

(Barcelona, 1947). Llicenciat en Art Dramàtic. Diploma Estudis Avançats (DEA) en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona. Va ser director de l'Institut del Teatre (1988-1992) i director dels Serveis d'Acció Cultural de l'Ajuntament de Barcelona (1993-1996). Escriptor i dramaturg. Guanyador de diversos premis literaris com ara el Josep Pla amb "La japonesa" (1992), el premi Sant Jordi amb "Sota la pols" (1999), el Joanot Martorell amb "Cara d'àngel" (2003) i del Sant Joan Caixa Sabadell amb "La nit de les papallones" (2009). Ha publicat diverses obres de teatre que han estat representades," Platja Negra" (1999), "Antígona" (2002), etc.. Col·laborador de premsa i televisió, ha estat traduït al castellà, italià i anglès.

Jordi Coca Villalonga

Membre del Plenari. Del 21 de gener de 2009 al 7 de novembre de 2011

(1949) Pionera del galerisme fotogràfic internacional. Actualment es presidenta de la Fundació Forvm per la fotografia i directora de l'espai d'art contemporani Tinglado 2 de Tarragona. Col·leccionista i comissaria de nombroses exposicions internacionals (Nova York, Paris, Arles, Moscou, Roma, Barcelona, Madrid). Ha estat directora artística durant dos anys del Festival de Cahors, (França) i consellera artística per la Fondation HSBC pour la photographie a París.

Chantal Grande i Paumier

Membre del Plenari. Del 21 de gener de 2009 al 7 de novembre de 2011

(Barcelona, 1957). Ballarina, actriu, directora i guionista. Va estudiar Psicologia i Dansa. Titulada en Ballet Clàssic per la Royal Ballet de Londres. Primera ballarina del Ballet Contemporani de Barcelona. Membre de l’Acadèmia de Cinema Europeu i de l’Acadèmia de les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya. Ha participat en una cinquantena de pel·lícules. Per “La plaça del Diamant” va rebre el 1982 el Premi de Cinematografia de la Generalitat de Catalunya com a Millor Professional i el 1985 va ser guardonada amb el  Premi Sant Jordi de Cinematografia.  Per “Alas de mariposa” va rebre, l’any 1992, el Premi Goya d’Interpretació protagonista. Ha dirigit dos curtmetrages i vuit llargmetratges, un dels quals, "Lalia", escrit i dirigit per ella mateixa, va obtenir el Premi Goya al Millor Curtmetratge Documental (1999). L’any 2008 va ser guardonada amb la “Biznaga de Plata” del Festival de Màlaga a la millor direcció per “Pretextos”. Al 1987 va fundar la seva pròpia companyia de teatre, amb la que va produir els espectacles “Ondina” y “La nieta del sol”. També en teatre, ha dirigit “Una comèdia española” (2009) i ha participat com a actriu en una dotzena d’obres. Gran defensora del llargmetrage en televisió, ha dirigit “Coses que passen”, “Las hijas de Mohamed”, “Quia”, “Sota el mateix cel” i “Mar de plàstic” i ha format part del repartiment de sèries com “La plaça del diamant”, “Dones i homes” i “The Crown”.

Sílvia Munt i Quevedo

Membre del Plenari. Del 21 de gener de 2009 al 7 de novembre de 2011

(1960). Emprenedora de les arts escèniques no convencionals que col·labora amb Carles Santos, Marcel·lí Antúnez, Xavi Bobés, Sociedad Doctor Alonso ,Sergi Fäustino, Sonia Gómez entre d'altres artistes. Impulsora de El Vivero, una plataforma de gestió d'artistes de diferents disciplines i llenguatges. Editora de la revista ARTRIBUTOS, dedicada a la difusió de les arts escèniques no convencionals. Membre del Network Informal European Theater Meeting (IETM) des del 1992.

Marta Oliveres i Tortosa

Membre del Plenari. Del 21 de gener de 2009 al 7 de novembre de 2011

Cineasta i docent. És llicenciada en Història de l'Art per la Universitat de Barcelona i la Universitat de La Sorbonne. Ha escrit i dirigit els llargmetratges: "Boom Boom" (Premi Goya a la millor opera prima, Premi Nacional de Catalunya), "Souvenir", "Tic Tac" i "Iris", així com els documentals "El Pavelló de la República" (Premi Nacional de Catalunya), "Barcelona, negatif et positif", "Alberti, un poeta en la calle", "Garcia Lorca: De Granada a la Luna". Per a televisió ha realitzat "Per què serveix un marit" (TVE) "Maresme" (ARTE,TV3) i "L'Eixample Cerdà, Illes en xarxa". Responsable de Direcció Artística d' "Empúries 1992", "Fes córrer la veu", "Raixa" i "Caloma" de Maria del Mar Bonet ,"A propósito de Bola de Nieve" amb Jordi Sabatés, "El vol del temps", amb M. Villavecchia, i "El somni de l'aigua". Profesora a UPF, URL, UIMP. És delegada de la Fundació ESCACC. Ha estat Vicepresidenta de l'Acadèmia de les Arts i de les Ciències Cinematogràfiques d'Espanya (AACC) del 1994 al 1998. Ha publicat el conte "La torre de sal" a "Cuentos de cine" ed. Alfaguara i "EXTRA" a la col·lecció Pequeño Autor (SGAE). Ha rebut el Premi Ciutat de Barcelona d'Audiovisuals (1998).

Rosa Vergés

President. Del 21 de gener de 2009 al 22 d'octubre de 2009

(Barcelona, 1952) Escriptor català, llicenciat en filologia catalana, membre del PEN català i de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. Ha col·laborat amb diversos mitjans de comunicació, com El Periodico, La Vanguardia, Catalunya Ràdio o Ràdio 4. Ha publicat l'assaig "El descrèdit de la realitat" (1999) i "Fot-li, que som catalans!" (2005), juntament amb Julià de Jòdar i Miquel de Palol. L'any 2006 l'experiència es repetia amb "Fot-li més que encara som catalans". Ha estat autor de nombroses adaptacions teatrals i la seva producció literària ha rebut diversos premis.

Xavier Bru de Sala