diaris
  • Imprimeix

El president del CoNCA compareix a la Comissió de Cultura del Parlament

La Comissió de Cultura del Parlament ha abordat avui l’estat del sector amb la compareixença del president del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA). Carles Duarte ha presentat les conclusions dels dos darrers informes sobre l’estat de la cultura (2017 i 2018) i les memòries del Consell (2016 i 2017).

28/11/2018 15:11
imatge

El CoNCA recomana la creació d’una Universitat de les Arts que ampliï i vertebri l’oferta pública d’ensenyaments artístics superiors
Els preus socials i la creació d’un Observatori públic de la cultura han estat altres peticions del president del Consell
Carles Duarte ha reclamat als parlamentaris la renovació dels membres del plenari del CoNCA
Gemma Sendra, vicepresidenta, l’abandona per assumir noves responsabilitats polítiques a l'Ajuntament de Barcelona

Activitats en curs

Entre les activitats en curs ha destacat la convocatòria dels pròxims Premis Nacionals de Cultura i les avaluacions estratègiques dels equipaments públics del país, “fruit d’una metodologia que ha suscitat l’interès de l’Art Council del Regne Unit”. Duarte ha recordat que ja està en marxa la del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC), a Terrassa. L’elaboració de l’Estatut de l’artista al Congreso de los Diputados, a partir de les propostes del CoNCA i les associacions sectorials catalanes, ha estat un altre dels fronts oberts enguany, juntament amb l’impuls al cens dels professionals de la cultura o la implicació del CoNCA en el camp del mecenatge.

 

Informes sobre el sector cultural

Dos dels informes monogràfics presentats el 2018 han aportat dades reveladores. El primer que ha citat Carles Duarte, centrat en els ensenyaments artístics superiors que afecten més de 8 mil alumnes al nostre país, conclou amb la proposta de creació d’una Universitat de les Arts. “Hi ha clarament un cas d’inequitat en aquests ensenyaments, de mancança d’oferta pública, i és un tema que haurà d’arribar a aquest Parlament, i que no haurien de veure com un exercici pressupostari arriscat perquè es tracta d’articular els espais que ja existeixen en una oferta pública”. Un altre estudi revelador va ser el de participació cultural, dirigit per Antonio Ariño. El text recorda que un 37% de la població no llegeix llibres i un 49% no trepitja les sales de cinema. “Més enllà de l’estadística, vincula la participació i el consum cultural al nivell de formació, recordant que el factor educatiu genera una desigualtat social molt rellevant, que impacta de manera definitiva en la participació en la vida cultural”. El 2019 el Consell presentarà un informe sobre la desigualtat de gènere en l’ocupació cultural, a càrrec d’Anna Villarroya i Maite Barrios.

 

L’Observatori de la cultura

La necessitat d’atendre les noves manifestacions artístiques que s’enforteixen amb la democràcia cultural requereix també noves eines. “Estem mirant la realitat cultural amb unes ulleres que no són les d’avui”, s’ha lamentat Duarte, que també ha proposat la creació d’un Observatori de la cultura en el qual s’impliquin totes les administracions públiques. “Les institucions han de deixar de viure la informació de què disposen com un patrimoni propi. Hem de tenir un espai amb dades gestionable de forma integral per part de totes les administracions públiques”.

 

Més cultura i per a més gent

Duarte ha reclamat incrementar el pressupost en Cultura de la Generalitat de Catalunya, estancat en el 0,7%, perquè “hem deixat equipaments clau del país despullats, amb una estructura de mínims”. Convençut de la importància de la cultura des del punt de vista de la cohesió social, ha apostat pels preus socials: “cal fer un esforç de revisió dels preus públics. Plantegem un escenari que posi en relació els preus amb el poder adquisitiu”.

 

La renovació del Consell

En l’inici de la seva intervenció, Carles Duarte ha agraït a Gemma Sendra, vicepresidenta del CoNCA, la seva tasca al Consell, que la gestora abandona per assumir responsabilitats en la política municipal de Barcelona, com a regidora per ERC. Els representants de Ciutadans, PSC, Catalunya en Comú - Podem i Junts per Catalunya han posat damunt la taula la necessitat de revisar el model del CoNCA, i Duarte ha demanat que “aquest debat no ajorni la renovació dels membres del Consell, perquè si no es pot trobar en una situació molt complicada, per la limitació del nombre de persones”.

El president del CoNCA compareix a la Comissió de Cultura del Parlament per presentar les activitats dels dos darrers anys