foto
  • Imprimeix

Premis Nacionals de Cultura

Premis Nacionals de Cultura

Els Premis Nacionals de Cultura, que atorga el CoNCA des de l'any 2009, són la distinció més important en el camp de la cultura a Catalunya. Aquests premis vindiquen la creativitat com a veritable símbol d'un país amb dinamisme cultural que pren la cultura com a part constitutiva de la seva personalitat i identitat històrica. Cultura i societat civil són, per a Catalunya, un eix de passat, present i futur.

Els Premis Nacionals van ser instituïts per la Generalitat republicana el 1932, es van interrompre amb la Guerra Civil el 1938 i es van reprendre el 1982 amb l’arribada de la democràcia i el restabliment de la Generalitat de Catalunya. El Decret 72/1995, de 7 de març, va crear la denominació de Premis Nacionals de Cultura per a uns premis que s’atorgaven a diversos àmbits culturals i disciplines artístiques.

A partir de l’any 2013, el Decret 148/2013, de 2 d’abril, unifica les diverses categories existents fins aleshores en una sola nominació de Premi Nacional de Cultura, preveu la necessitat de fer una convocatòria d’aquests premis per permetre presentar candidatures i estableix un màxim de deu premis. Aquests guardons es lliuren a les persones, entitats o institucions de qualsevol àmbit territorial que siguin mereixedores d'un reconeixement institucional per la seva contribució singular a la cultura catalana i al seu enaltiment.

El jurat està format pels membres del Plenari del CoNCA, que valoren l'excel•lència, la innovació, la trajectòria i la projecció de les candidatures, així com la seva contribució durant l'any anterior al de la concessió